ماهواره چیست؟
واژهی انگلیسی «Satellite» از کلمهی لاتین Satelles به معنی همراه، دنبالهرو یا محافظ شخصی گرفته شده است و در حقیقت ریشهای اتروریایی دارد. بر اساس آثار تاریخی به جا مانده، «تارکینیوس سوپربوس» (۵۱۰-۵۳۴ پیش از میلاد) آخرین امپراطور روم، که اصلیت «اتروریایی» داشت همیشه با محافظی شخصی همراه بود. این مفهوم از قرن هفدهم میلادی در علم کیهانشناسی کاربرد داشته است.
ماهواره محفظهای فلزی به شکل کره، استوا یا مخروط است. پوشش فلزی ماهوارهها باید بسیار مقاوم باشد، زیرا این وسیله نوسانات حرارتی شدیدی را باید تحمل کند. اگر ماهواره در سایهی زمین قرار گیرد، چنان سرد میشود که قطعاتش به صدا در میآیند و بر عکس در برابر خورشید بدنهی فلزی آن به شدت گرم میشود. بنابر این همیشه این خطر وجود دارد که ابزارهای موجود در ماهواره بیش از حد گرم یا چنان سرد شوند که از کار بیفتند.
چون در فضا هوا وجود ندارد، تنظم دما به شیوهی تبادل حرارتی با محیط ممکن نیست، اما به شیوهی تابشی میتوان مقدار دما را تغییر داد. به همین دلیل ماهوارهها را با موادی میپوشانند که عایق حرارتی باشند و پرتوهای رسیده را منعکس کنند. هر چه ارتفاع مدار حرکت ماهواره از زمین بیشتر باشد، ماهواره تا مدت طولانیتری در مدار باقی میماند. اما عوامل گوناگونی سبب میشوند که ماهواره به تدریج متوقف شود و در نهایت بر اثر عبور از لایههای ضخیمتر جو و اصطکاک با آنها کاملاً بسوزد و از میان برود.
ماهوارهها چه وظایفی دارند؟
ماهوارهها را بر اساس کارآیی آنها میتوان به سه گروه تقسیم کرد :
گروه نخست تعداد زیادی از ماهوارههای کاربردی و خدماتی، مثل ماهوارههای ویژهی راهبری و هدایت کشتیها و هواپیماها، ماهوارههای هواشناسی، ماهوارههای نقشهبرداری (دیدهبانی) و مهمتر از همه ماهوارههای مخابراتی را در بر میگیرد. این ماهوارهها برای مثال مکانیابی دقیق کشتیها در دریاها را به طور مستقیم انجام میدهند.
در پیشبینی زود هنگام هوای نامساعد و توفانی کمک میکنند. اطلاعات مربوط به بلایای طبیعی و فجایع در شُرف وقوع یا جاری را به سراسر جهان انتقال میدهند و این امکان را برای ما فراهم میکنند که بتوانیم با شخصی در قارهای دیگر مکالمهی تلفنی داشته باشیم. دادههای اینترنتی را دریافت کنیم. یا برنامههای تلویزیونی آن سوی جهان را ببینیم.
ماهوارهها چگونه به فضا میروند؟
برای اینکه جسمی از حوزهی جاذبهی زمین خارج و به فضا پرتاب شود، باید شتابی بیشتر از شتاب جاذبهی زمین داشته باشد و برای رسیدن به چنین شتابی باید انرژی مصرف کرد. در حرکت اجسام پرتابی، قانون کنش و واکنش نیوتن صادق است. طبق این قانون هر عملی یک عکسالعمل دارد، که اندازهی آن با اندازهی عمل برابر است و جهت آن مخالف جهت عمل میباشد. یک توپ جنگی که گلولهای را پرتاب میکند خودش به جهت مقابل یعنی به عقب رانده میشود. اگر بادکنکی را پر از باد کنید و آن را رها سازید، چون فشار داخل بادکنک بیش از فشار محیط است،
هوا به سرعت از آن خارج میشود و بادکنک نیز در جهت مخالف خروج هوا به حرکت در میآید. در محفظهی احتراق موشک نیز همین اتفاق رخ میدهد. البته در آنجا عملیات به وسیلهی یک خروجی گاز و تجهیزات دیگر کنترل و تنظیم میشود. بادکنک رها شده، بیهدف و به این سو و آن سو میرود.
اما شکل لولهی خروجی گاز در موشک به گونهای است که شدت رانش و فوران گاز را تقویت میکند و سبب پیشروی موشک در جهتی معین میشود. هر چه فشار خروجی (مقدار گازی که در هر ثانیه از خروجی موشک به بیرون فوران میکند) و سرعت خروج گاز بیشتر باشد نیروی پیشبرندهی موشک بزرگتر خواهد بود.
ماهوارهها چگونه به مدار خود میرسند ؟
ماهوارهها در بالاترین قسمت موشکهای باربری قرار میگیرند و سفرشان را به سوی مدار مورد نظر آغاز میکنند. اغلب این موشکها از مرحلهها یا طبقاتی تشکیل میشوند که هر کدام دارای یک موتور پیشبرندهاند. وقتی سوخت یک مرحله به پایان میرسد محفظهی خالی از موشک جدا میشوند و کار مرحلهی بعدی آغاز میگردد. به طوری که سر انجام موشک در سطحی موازی با لایههای فوقانی جو زمین پیش میرود. قبل از آنکه آخرین مخزن سوخت موشک از ماهواره جدا شود، ماهواره باید به سرعت مناسب برای حرکت در مدار مورد نظر رسیده باشد.
چه کسی نخستین بار ماهواره را به فضا پرتاب کرد؟
در روز چهارم اکتبر ۱۹۵۷ ساعت ۱۴ به وقت مسکو، تاس ـ خبرگزاری شوری ـ خبر پرتاب نخستین ماهواره را به سراسر جهان مخابره کرد. خبر فوقالعاده میهج بود. این ماهواره را اسپوتنیک ۱ (Sputnik 1) نامیدند. بعد از ۲۱ روز باتریهای ماهواره تخلیه شدند و بعد از ۹۲ روز اسپوتنیک ۱ با لایههای ضخیم جو برخورد کرد و به طور کامل سوخت.
در سوم نوامبر ۱۹۵۷ یعنی کمتر از یک ماه بعد از پرتاب اسپوتنیک ۱ روسها با پرتاب اسپوتنیک ۲ به فضا آمریکاییها را به حیرت واداشتند. همراه با این فضاپیما سگی به نام «لایکا» نیز به مدار فرستاده شد. لایکا نخستین موجود زندهای است که به فضا راه یافته است. این سگ هفت روز درون اتاقک در بسته و غیرقابل نفوذ خود دور زمین چرخید.
رصد کردن ماهوارهها در آسمان شب
بهترین موقع برای مشاهده ی یک ماهواره با چشم، هنگام بامداد یا شامگاه است. در این مواقع خورشید زیر افق است، ناظر در ناحیه ی تاریکی جای دارد ولی ماهواره که چند صد کیلومتر ارتفاع دارد، نور خورشید را دریافت و منعکس میکند. دوستانی که تلسکوپ در اختیار دارند میتوانند به راحتی ماهوارهها و ایستگاههای فضایی را وقتی در آسمان محل سکونت آنها قرار دارند رصد کنند.
تلسکوپ فضایی هابل
تلسکوپ فضایی هابل را میتوان یک ماهوارهی عملی ـ پژوهشی دانست که با ارسال اطلاعات مفیدی از جهان کمک بسیار بزرگی به منجمان و دانشمندان کرده است. نام این تلسکوپ از نام دکتر ادوین هابل (۱۸۸۹-۱۹۵۳) گرفته شده است. این تلسکوپ در تاریخ ۲۴ آوریل ۱۹۹۰ از space shuttle Discovery (STS-31) به فضا پرتاب شد.
در تاریخ ۲۵ آوریل ۱۹۹۰ پس از پرتاب این تلسکوپ را در فضا آماده استفاده کردند. این تلسکوپ در ماموریتهای مختلفی که برای بازسازی آن صورت گرفته، تعمیر شده است که این ماموریتها در تاریخهای دسامبر ۱۹۹۳، فوریه ۱۹۹۷، دسامبر ۱۹۹۹و فوریه ۲۰۰۲ انجام شدهاند و امیدواریم که باز هم این ماموریتها ادامه داشته باشد و بتوانیم سالهای سال از اطلاعاتی که این تلسکوپ برای ما ارسال میکند استفاده کنیم.
این تنها خلاصه ای از مقاله بود با خرید فایل کامل می توانید همراه با جزئیات کامل آن را مشاهده کنید !
پشتیبانی (از طریق تلگرام) : ۰۹۳۹۱۰۷۵۱۰۸
شما به محض پرداخت آنلاین مبلغ این محصول، همان لحظه قادر به دریافت محصول خواهید بود. این فرایند کاملاً خودکار بوده و توسط سیستم انجام میپذیرد.جهت پرداخت مبلغ این محصول شما به درگاه پرداخت یکی از بانک ها منتقل خواهید شد، برای پرداخت آنلاین از درگاه بانک این بانک ها، حتماً نیاز نیست که شما شماره کارت همان بانک را داشته باشید و بلکه شما میتوانید از طریق همه کارت های عضو شبکه بانکی، مبلغ محصول را پرداخت نمایید.
دریافت فایل بلافاصله پس از پرداخت وجه
فقط با پرداخت ۲٫۵ هزار تومان
در ۱۷ صفحه
فایل word
نظرات بسته شده است