عوامل بوجود آمدن رنگین کمان چیست؟
رنگین کمان ، همان گونه که از نامش پیداست، کمانی متشکل از چند رنگ است. اگر هنگام بارش باران، خورشید در آسمان ظاهر شود، رنگین کمان به وجود میآید. نور خورشید، که ما آن را معمولا سفید میبینیم، ترکیبی از هفت رنگ مختلف است. این هفت رنگ عبارتاند از: بنفش، نیلی، آبی، سبز، زرد، نارنجی و قرمز. به این ترتیب اگر نور خورشید تجزیه شود، نواری متشکل از هفت رنگ پدیدار میشود که به آن«طیف» میگویند.
رنگین کمان معمولا بعد از بارش باران، یعنی زمانی که هوا پر از قطرات ریز آب است، ظاهر میشود. در واقع هر کدام از این قطرات مانند یک منشور کوچک عمل میکنند. نور خورشید پس از عبور از میان قطرات باران میشکند و به هفت رنگ تشکیل دهنده خود تجزیه میشود. هر جزء تشکیل دهنده نور خورشید با زاویه شکست مخصوص به خود میشکند؛ به همین دلیل ما آنها را به هفت رنگ مختلف میبینیم.
معمولا یک رنگین کمان کامل دو کمان اصلی و ثانویه دارد. کمان اصلی پررنگتر و درخشانتر از کمان ثانویه است. در رنگین کمان اصلی ترتیب قرار گرفتن رنگها از بالا به پایین عبارت است از: قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش.
ترتیب قرار گرفتن رنگها در کمان ثانویه عکس کمان اصلی است؛ یعنی بنفش بالاترین و قرمز پایینترین رنگ است. کمان ثانویه بالای کمان اصلی شکل میگیرد. در واقع این کمان در اثر شکسته شدن مجدّد پرتوهای نور به وجود میآید.
آیا رنگین کمان در شب هم دیده میشود؟
رنگین کمان از انعکاس نور بر روی قطرات نم و رطوبت ایجاد میشود و در واقع قوس آن اندک است، اما زمانی که با هم ادغام میشوند، قوس بزرگی را در آسمان ایجاد میکنند که زیبایی بینظیری دارد.
یک رنگین کمان، معمولا دو کمان اصلی و ثانویه دارد؛ کمان اصلی پررنگ تر و روشن تر و کمان ثانویه کم رنگتر است. رنگها در دو کمان عکس یکدیگر هستند.
تشکیل رنگین کمان بستگی به خورشید دارد. زمانی که خورشید در زوایه ۴۲ درجه با قطره باران قرار گیرد، رنگین کمان ایجاد میشود.
رنگین کمان در شب هم میتواند تشکیل شود، البته بازتاب نور مربوط به ماه است و نه خورشید و رنگین کمان مهتابی تشکیل میشود.
پدیده رنگین کمان به صورت دو قلو و یا چندتایی دیده میشود.
رنگین کمان ها به صورت دوقلو، سه قلو و یا حتی چهار قلو هم تشکیل می شوند که بسیار دیدنی و زیباست.
همه افراد میتوانند یک رنگین کمان درست کنند و از تماشای آن لذت ببرند. در یک روز تابستانی پشت به خورشید با یک شیلنگ آب روبروی خود را آب بپاشید به این صورت رنگین کمان شما تشکیل خواهد شد.
پدیده ی طاق برعکس چگونه شکل می گیرد؟
برای بوجود آمدن طاق برعکس، کریستال های یخ باید در جهتی به سمت خورشید باشند. بعد نور و اشعه های خروشید از داخل این کریستال های یخ عبور می کند و از سمت منشوری آن خارج می شود. برای این که این موضوع اتفاق بیفتد، خورشید باید در ارتفاعی پایین تر از ۳۲ درجه باشد که باعث می شود تا نور خورشید از کریستال ها با کمترین درجه ی انحراف وارد و خارج شود.
البته برای رخداد این پدیده، هوا هم باید در شرایط مناسبی باشد تا تکه های یخ بتوانند در جهت درست با خورشید قرار بگیرند. این شرایط فقط در زمانی حاصل می شود که اغتشاشات هوایی در حداقل ترین حد ممکن باشد.
در کجای رنگین کمان برعکس و یا طاق برعکس ببینیم؟
پدیده ی طاق برعکس یا همان رنگین کمان برعکس به گفته ی خیلی ها، در شرایطی که هوا بسیار سرد باشد بهتر رخ می دهد و به همین دلیل در مناطقی که خارج از قطب شمال و یا قطب جنوب باشد به ندرت دیده می شود هر چند که بعید نیست.
خوب است یک حقیقت در مورد رنگین کمان بدانید که در مورد رنگین کمان برعکس هم صادق است، همیشه در همه جا یاد گرفته ایم که رنگین کمان ۷ رنگ دارد. در واقع تعداد رنگ های دیده شده در رنگین کمان کاملا به این موضوع بستگی دارد که چطور به آن نگاه کنید. ۷ رنگ قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش رنگ های طیف مرئی رنگین کمان هستند که در بین این ها قرمز بیشترین طول موج و بنفش کمترین طول موج را دارد.