مقاله کامل در مورد بیماری لب شتری
معرفی درخت هلو
شلیل نوعی هلو با ژنهای مغلوب میباشد که منجر به تولید میوههای بدون کرک میگردد. اغلب ارقام هلو که امروزه کشت و کار میشوند برعکس ارقام سیب و گلابی، در اثر برنامههای اصلاح نژاد حاصل شدهاند. شاخههای درخت هلو را میتوان به سه گروه ساده، مرکب و کاذب تقسیم نمود. شاخههای ساده فقط خاوی جوانههای رویشی میباشند. شاخههای مرکب هلو دارای جوانههای رویشی و زایشی بوده و شاخههای کاذب به غیر از نوک شاخه که جوانه رویشی قرار دارد، بقیه جوانهها در طول شاخه از نوع جوانههای بارور میباشند.
شاخههای مرکب هلو احتمال دارد در هر گروه یک جوانه داشته باشند که قسمتی از این جوانهها رویشی و قسمتی دیگر زایشی (بارور) هستند. نوع دیگر شاخههای مرکب در روی هر گره حاوی دو جوانه بوده که احتمال دارد هر دو جوانه زایشی و یا یکی از آنها زایشی و دیگری جوانه رویشی باشد. بالاخره نوع سوم شاخههای مرکب حاوی سه جوانه بوده معمولاً جوانههای کناری هر گره، زایشی و جوانه وسطی رویشی میباشد. جوانههای بارور هلو از نوع جوانههای ساده بوده و در جانب شاخههای یکساله حاصل میشوند.
بیماری لب شتری
بیماری لب شتری یا بیماری باد سرخ هلو یکی از بیمای های شایع درختان هلو در ایران است و خسارات زیادی به باغداران وارد می کند. ،این بیماری اولین بار در اوایل قرن نوزدهم در اروپا شناخته شده است و در آمریکا نیز بیماری مزبور زودتر از سایر بیماری های هلو مشخص گردیده است و در سال ۱۸۴۵ از ایالات شرقی آمریکا گزارش شده است . در ایران نیز احتمالاً بیماری از قدیم الایام وجود داشته است ولی اولین گزارش کتبی مربوط به سال ۱۳۲۵ از اسفندیاری می باشد .
بیماری پیچیدگی برگ هلو با آنکه در بعضی از مناطق جهان به علت نا مساعد بودن شرایط محیطی وجود ندارد ولی خسارت آن در اروپا و قسمت هایی از چین ، افریقا ، استرالیا ، آمریکای جنوبی، آمریکای شمالی و زلاند نو شدید می باشد . در ایران بیماری از نواحی آذربایجان ، سواحل دریای خزر ، استان های مرکزی ، اصفهان ، خراسان و زنجان گزارش شده و احتمال می رود که در بعضی مناطق هلو کاری دیگر نیز وجود داشته باشد .
مناطق انتشار و میزبان
این بیماری اصولا در جاهای گرم و خشک اهمیت زیادی ندارد و بیشتر در جاهای سرد و یا مرطب حائز اهمیت است. عامل بیماری از ۱۰ درجه سانتیگراد به بالا شروع به فعالیت نموده و مناسبترین درجه حرارت رشدی قارچ ۲۰ درجه سانتیگراد میباشد.
این بیماری در آمریکای شمالی و جنوبی ، استرالیا ، آفریقا ، ژاپن ، چین و بسیاری از کشورهای اروپای غربی انتشار دارد. در اصفهان و شمال ایران مخصوصا گرگان ، آذربایجان ، زنجان ، خراسان و قسمتهای مرکزی ایران به وفور دیده میشود. میزبان های آن نیز متنوع میباشد. جز هلو به بادام ، هلوی زینتی ، شلیل و زردآلونیز حمله میکند اما در کشورهای اروپایی بیشتر روی هلو مشاهده شده است.
علائم بیماری
خسارت بیماری شامل پیچیدگی ، تورم و تغییر رنگ و ریزش برگ ها و آلودگی جوانه ها و سر شاخه ها و سرانجام ضعف کلی درخت می باشد . درختان جوان بیش از درختان پیر در برابر این بیماری حساس هستند و به طور کلی بیماری در مناطق گرم وخشک اهمیت اقتصادی ندارد .
سیکل زندگی قارچ
زندگی این قارچ از آسکوسپور شروع میشود. بدین صورت که در اوایل ، آسکوسپور از آسک خارج شده و مانند یک مخمر شروع به جوانه زدن میکند که تعداد زیادی سلولهای هاپلوئیدی بوجود میآید. این سلولها که به نامبلاستوسپور نامیده میشوند به سرما و گرما و رطوبتهای بالا و پایین و عوامل دیگر محیطی مقاومند و نقش زمستانگذرانی قارچ را به عهده دارند که در لابلای فلسهای درخت به صورت کلنیهایی باقی میمانند. این اسپورها پس از جوانه زدن ایجاد رشته میسلیومی میکنند.
عامل بیماری
قارچ عامل پیچیدگی برگ هلو اولین بار در سال ۱۸۷۵ توسط برکلی به نام Ascomyces deformans مشخص گردیده اما این نام با آنکه بعداً در سال ۱۸۶۹ توسط فوکل به Exoascus deformansتغییر یافت ، تولازنه درسال ۱۸۶۶نام این قارچ را Taphrina deformansکه در واقع همنام دو گونه فوق الذکراست می داند میسیلیوم و هیف های رویشی این قارچ با قارچ های دیگر متفاوت و مشخص می باشد . هیف های نسبتاً کوتاه ، خمیده ، پیچیده و طویل آنها بسیار متغیر و بندهای هیف نیز نامنظم می باشد و این نوع هیف ها را معمولاً در بافت پارانشیم برگ می توان یافت .
چرخه بیماری
گلمیک می نویسد که قارچ عامل بیماری پیچیدگی برگ هلو زمستان را به صورت میسلیوم روی شاخه ها و بدون اینکه داخل بافت شوند به سر می برد . در بهار همزمان با بارندگی های فصلی کنیدی هائی توسط میسلیوم روی برگ های جوان تشکیل می شود . در بهار های پر باران آلودگی وشیوع بیماری شدت دارد .