روغن های مایع مانند روغن زیتون چه مزیتی نسبت به روغن های جامد دارد؟

اکثر روغن های گیاهی مایع مقدار بسیار کمی اسید چرب اشباع و به ندرت ایزومرهای ترانس دارند، در حالی که روغن های جامد حاوی مقدار زیادی چربی اشباع و ایزومر ترانس هستند.

بدون شک یک علت عمده ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی ، شیوه نامناسب زندگی از جمله تغذیه نامناسب است. نکته مهم اینکه زمینه این بیماری ها از دوران کودکی در بدن شکل می گیرد. تمایل به مصرف غذاهای چرب، شور، برشته، سرخ شده و دودی از کودکی شکل می گیرد و ذائقه ما را می سازد که عوض کردن آن در بزرگسالی مشکل است.

روغن های مایع به دلیل داشتن چربی غیر اشباع برای مصرف بهتر از روغن جامد هستند؛ مثل روغن ذرت، آفتابگردان، زیتون، کانولا(گلزا) و سویا.
روغن ها و چربی ها نقش مهمی در تغذیه ما دارند . اگر چه مصرف زیاد آنها خطر

اضافه وزن  و بیماری های قلبی و عروقی و بعضی از انواع سرطان ها را افزایش می دهد، ولی وجود مقدار کافی از روغن و چربی در رژیم غذایی برای سلامت بدن ضروری است. روغن های گیاهی مایع با دارا بودن مقادیر کافی از اسیدهای چرب غیر اشباع و نداشتن کلسترول ، مناسب تر از روغن جامد هستند.

روغن های مایع مانند روغن زیتون چه مزیتی نسبت به روغن های جامد دارد؟

برای سرخ کردن مواد غذایی، هیچ وقت از روغن مایع استفاده نکنید ، زیرا سریعاً اکسیده شده و تولید مواد سرطان زا می کنند. برای سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی و در صورت نداشتن، از روغن جامد استفاده کنید.

روغن های نباتی جامد ابتدا به صورت مایع هستند و در کارخانه های تولید روغن برای بالا بردن مقاومت، آنها را هیدروژنه یا جامد می کنند . در این فرایند اسیدهای چرب روغن، اشباع شده و به همین دلیل به این روغن ها اشباع شده می گویند. روغن های جامد مدت بیشتری قابل نگهداری هستند، حرارت را بهتر تحمل می کنند و علاوه بر این به نور حساس نیستند، ولی به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع برای سلامت بدن زیان آورند. چربی های اشباع در ایجاد

بیماری های قلبی-عروقی،  سکته قلبی و افزایش چربی های خون نقش زیادی دارند. علاوه بر این، جریان هیدروژنه کردن اسیدهای چرب ترانس هم که ضرر مضاعفی برای سلامت دارد، در این روغن ها بوجود می آید. اسیدهای چرب ترانس در ایجاد  سرطان  نقش دارند.

به همین دلیل روغن های جامد اگر چه برای سرخ کردن در حرارت زیاد، بهتر از روغن های مایع معمولی هستند، اما بطور کلی در لیست غذاهای خطرناک قرار می گیرند.

اخیراً صنایع تولید روغن، تلاش مؤثری را برای تولید روغن های کم ترانس شروع کرده اند. این روغن ها بصورت نیمه جامد هستند(مثل روغن مخصوص سرخ کردنی) و گاهی اوقات یکنواخت نبوده و قسمت مایع در روی ظرف روغن بیشتر است. اگر شکل ظاهری روغن بدین صورت بود، دلیل بر فساد روغن نیست و بهتر است آن را قبل از مصرف کاملاًَ هم بزنیم.

هر چه ایزومر ترانس روغن کمتر باشد، روغن سالم تر است، ولی کمتر حرارت را تحمل می کند. بنابراین از روغن های مایع برای سرخ کردن مواد غذایی با درجه بالا استفاده نکنید.

روغن های نباتی جامد به دلیل هیدروژنه شدن باعث ایجاد سرطان و به دلیل داشتن چربی غیراشباع باعث گرفتگی عروق خونی و ایجاد بیماری های قلبی می شوند.

موقع خرید باید به برچسب روغن توجه کنید. اگر میزان ایزومرترانس زیر ۱۰ درصد باشد، می توانید به عنوان یک روغن خوب از آن استفاده کنید. روغن های مایع اگر چه متفاوتند، ولی اکثر آنها درجه حرارت بالا را تحمل نمی کنند و می سوزند و در جریان سرخ کردن تبدیل به مواد سرطان زا می شوند. بنابراین برای سرخ کردن مواد غذایی از روغن های مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید. علاوه بر این روغن های مایع به نور و شرایط نگهداری بسیار حساس هستند و باید آنها را در ظروف غیر شفاف، کاملاً در بسته، دور از تابش نور و در درجه حرارت پایین نگهداری کرد.

روغن نباتی جامد به دلیل داشتن چربی های اشباع شده در مقایسه با روغن خوراکی مایع بیشتر موجب مسدود شدن عروق می شود و خطر حملات قلبی را بالاتر می برد. در حین پروسه هیدروژنه شدن نیز ترکیبات غیرعادی دیگری به نام اسیدهای چرب ترانس در روغن جامد بوجود می آیند که سرطان زا می باشد.

 

هر چه میزان اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب ترانس در یک نوع روغن کمتر باشد، آن روغن از نظر تغذیه ای سالم تر است. اسیدهای چرب ترانس موجب افزایش کلسترول بد خون می شوند.

آیا روغن جامد برای سلامتی خطرناک است؟

کسانی که روغن نباتی جامد مصرف می کنند بیشتر از کسانی که روغن مایع مصرف می کنند در معرض خطر حمله قلبی می باشند.

روغن مایع از روغن جامد بهتر و سالم تر است زیرا روغن مایع بهتر و آسان تر جذب بدن می شود و روغن جامد دیر هضم می باشد در واقع روغن جامد در دمای ۳۷ درجه در داخل بدن به صورت جامد باقی می ماند. روغن جامد به جذب کلسترول بیشتر از روغن مایع کمک می کند و میزان کلسترول خون را بالاتر می برد بالا رفتن کلسترول امکان حملات قلبی را در افراد افزایش می دهد.

روغن های مایع اسید های چرب غیر اشباع هستند و روغن های جامد در پروسه تبدیل روغن مایع به جامد به اسیدهای چرب اشباع شده تبدیل شده اند و برای سلامت شخص مضر می باشند.

نکاتی در مورد استفاده از روغن مایع :

در مورد روغن های مایع این نکته ها را به خاطر داشته باشید که

  1. روغن مایع را در دمای زیر ۲۰ درجه نگهداری نمایید.
  2. تاریخ مصرف روغن را در نظر داشته باشید.
  3. روغن مایع را دور از تابش نور مستقیم و در ظروف شفاف نگهداری نمایید.
  4. نوع روغن مصرفی خود را مرتبا” تغییر بدهید.
  5. هرگز از روغن یکبار استفاده شده دوباره استفاده ننمایید. استفاده مجدد از روغن یکبار مصرف شده سرطان زا می باشد.
  6. از روغن سالاد برای پخت و پز استفاده ننمایید.
  7. برای سرخ کردن همیشه از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده نمایید.
  8. روغن را بیش از حد مجاز برای آن نوع از روغن داغ نکنید. زیرا در آن صورت روغن اکسیده می شود و رادیکالهای آزاد سرطان زا را تولید می نماید.

http://health.fums.ac.ir/images/news/gallery/15/12/16/news.263.jpg

انواع روغن مایع

روغن آفتاب گردان، روغن ذرت، روغن زیتون، روغن سویا، روغن بادام زمینی، روغن هسته انگور و ….

عادات غذایی هر شخص از دوران کودکی شکل می گیرد و زمینه بیماری ها نیز از همان زمان در اشخاص پایه ریزی می شود ضرب المثل هلندی تو همانی هستی که می خوری هم بر همین اساس پایه ریزی شده است عادات غذایی غلط در سنین بالاتر بسیار مشکل تر قابل به تصحیح می باشند.سعی کنید مصرف روغن را تا حد مورد نیاز پایین بیاورید مصرف زیاده از حد روغن باعث بروز چاقی می شود، نوع روغن مصرفی خود را مرتبا” تغییر بدهید و از روغنهای مایع استفاده نمایید.

توسط تحقیق کن
50 نظرات
  1. حسین

    ممنون خوب بود ولی خیلی طولانی بود

    مهمان
  2. 😘S.T😘

    زیااااااااااااااااااااااده دست درد گرفتم اس بس نوشتم تو رو جدتون خلاصش کنید بعضیا هستن باااااااااید بنویسن یه فکری به حال اونها بکنید

    مهمان
    1. پرویز حسن نژاد

      ما با تمام توان خود سعی کردیم مقاله کم نقصی آماده کنیم خیلیا هم هستن که زیاد می خوان اگه درک کنین ممنون میشیم

      مدیر کل
  3. سحر

    عالی حرف نداره بی نظیره

    مهمان
    1. شهاب

      عالی

      مهمان
  4. مریم

    عالییی تشکر

    مهمان
    1. ناشناس

      لایککککککککککککککککککککککککککککککککککککککککککککککککککککککک

      مهمان
  5. نفس

    اگه یکم کوتاه تر بود عالی میشد ولی بازم ممنون 🙂

    مهمان
  6. ADloF

    عالی بود ولی طولانی بود

    مهمان
  7. ناشناس

    لطفا تحقیق ها رو در دو دسته ی کلی و جزعی تقسیم کنید ممنون

    مهمان
    1. پرویز حسن نژاد

      حتما ، بررسی میکنیم

      مدیر کل
  8. ❤sadegh❤

    خیلی خوب بود

    مهمان
  9. ۱

    خیلی خوبه

    مهمان
  10. ناشناس

    خیلی خوبه

    مهمان
  11. ستاره

    خیلیههههه مام خستهههه و تنبل خو خلاصش میکردین قربون دستاتون😐❤

    مهمان
    1. پرویز حسن نژاد

      خسته نباشین:)

      مدیر کل
  12. 😊

    خیلی هم عالی ممنون از شما📙📘

    مهمان
  13. ناشناس

    بسیار هم عالی کمال تشکر از شما😊

    مهمان
  14. علی

    طولانی بود ولی باز دمتون گرم

    مهمان
  15. s

    عالی

    مهمان
  16. آیسان

    خیلی خوب بود مخصو صا نکات ها مهمش

    مهمان
  17. ناشناس

    اگه میشه خلاصه بنویسید

    مهمان
  18. دخترک شیطون

    دارازبود وخلاصه هم نمیشه کرد😐😐😐😐

    مهمان
    1. ناشناس

      دقیقا

      مهمان
  19. اسماعیل

    خیلی عالی بود واقعا ممنونم

    مهمان
    1. نسیم

      ارع

      مهمان
  20. ناشناس

    بد

    مهمان
  21. zzz

    خوب بود

    مهمان
  22. عرفان

    برای تحقیق سال هشتم خوب بود ولی لطفا خلاصه تر بگین

    مهمان
    1. پرویز حسن نژاد

      ممنون حتما

      مدیر کل
      1. ناشناس

        لطفا خلاصه ..عالی بود

        مهمان
  23. Matin

    خوب بود ولی بعضی کلمات زیاد تکرار شده اند

    مهمان
  24. zahra fazeli

    خیلی خوب بود

    مهمان
  25. آیسو

    خیلی خوب

    مهمان
  26. کانی

    تظر من رو پرسیدی . ولی به نظر خودت دراز نیست ما کمی توضیحش رامی خواهیم نمی‌خواهیم رمان بنو یسیم

    مهمان
    1. پرویز حسن نژاد

      وقت بخیر
      کاربرای دیگه ای هم هستن که مقاله طولانی می خوان
      اگه به کار شما نمیاد می تونین خلاصه سازی کنین
      ممنون

      مدیر کل
  27. ناشناس

    بدک نبود

    مهمان
  28. زیبا

    خیلی خوب

    مهمان
  29. ث زیبا

    خیلی خوب

    مهمان
  30. ناشناس

    خوبه دستتون درد نکنه

    مهمان
  31. ناشناس

    عالیییی

    مهمان
  32. ب

    خلاصه

    مهمان
  33. مجتبی زمانی

    بسیار عالی

    مهمان
  34. ناشناس

    عالی

    مهمان
    1. Pooya

      عالی بود مرسی

      مهمان
    2. زیبا

      خیلی خوب بود و دانستنی های زیادی داشت

      مهمان
    3. ناشناس

      خیلی ممنونم

      مهمان
    4. ناشناس

      خیلی ممنونم

      مهمان
    5. ناشناس

      بسیار خوب

      مهمان
    6. ناشناس

      خوب

      مهمان

پاسخ بدهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.